Snurken

 

3 miljoen snurkers in België

snurken

 

Snurken ontstaat door de trilling van de slijmvliezen in de keelholte. Het geluid komt meestal voor bij het inademen tijdens de slaap. België telt ongeveer 3 miljoen snurkers, en dus ook minstens 3 miljoen mensen die hier last van hebben. Snurken staat nummer één als meest irritante slaapgewoonten, daarna ergeren Belgen zich in volgorde aan het laken wegtrekken en te dicht komen liggen. Geen wonder dat snurkers en hun bedgenoten geen oog dicht doen en dat ze last hebben van stress, spanning, ruzies en een verhoogde prikkelbaarheid.

 

 

 Snurkdecibels als bewijs

Vaak kost het vaak heel wat moeite om je partner te overtuigen dat hij snurkt. Er werd een iPhone applicatie ontwikkeld die het aantal decibels meet die je partner produceert: de Silence Snore Recorder. Deze kan je vervolgens delen op Facebook. Het wereldrecord snurken staat immers op naam van de Brit Melvin Switzer. In 1992 haalde hij 92 decibel, wat luider is dan een drilboor. Niet verbazend: zijn vrouw is doof aan één oor.

 

Oplossingen

Snurken kan je vandaag vrij eenvoudig verhelpen. In de apotheek vind je keelsprays die je moet gebruiken voor het slapengaan. In 90% van de gevallen kunnen ze het snurken aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal doen stoppen. Helpen ze niet, dan is een heelkundige ingreep de beste oplossing, maar dit is uiteraard ook de meest drastische oplossing.

Buienradar