Het ontbijt in de praktijk

 

voeding ontbijttafel

 

Voor de samenstelling van een gezond ontbijt doen we beroep op de actieve voedingsdriehoek die weergeeft wat je elke dag nodig hebt om gezond te blijven.

 

 

 

  • Een drank omdat je lichaam elke dag nood heeft aan 1,5 l vocht: water, koffie, thee.
  • Een graanproduct dat zorgt voor de broodnodige energie, vitaminen en mineralen. Brood biedt heel wat variatie in smaken, soorten en vormen zodat je hierin ongetwijfeld je gading kan vinden. Kies bij voorkeur bruine of volkoren broodsoorten omdat zij meer vezels bevatten. Vers knapperig brood is heerlijk, getoast kan ook. Een sneetje brood met toespijs kan je ter afwisseling vervangen door een kommetje ontbijtgranen met melk of yoghurt.
  • Een stuk vers fruit als geheel, als beleg, versneden in een kommetje yoghurt of plattekaas of een glas ongezoet fruitsap zijn goed voor een gezonde portie vitaminen en vezels. Wie de seizoenen volgt, varieert vanzelf. In de zomer smaken ook schijfjes komkommer, tomaat en radijsjes heerlijk fris op een ontbijtboterham.
  • Een zuivelproduct (melk, (drink)yoghurt, kaas) mag 's morgens niet ontbreken als we weten dat we dagelijks 3 tot 4 glazen melk of melkproducten en 1 tot 2 sneetjes kaas nodig hebben in onze strijd tegen osteoporose. Magere en halfvolle zuivelproducten bevatten evenveel calcium als de volle varianten. Een sneetje kaas als toespijs kan je ter afwisseling vervangen door een sneetje magere vleeswaren en af en toe eens een eitje. Vergeet ten slotte niet dat niet zozeer het brood dik maakt, dan wel het gebruik van te veel beleg op het brood. Eet daarom altijd brood met beleg in plaats van beleg met brood.
  • Een mespuntje vetstof op het brood is in het algemeen aanvaardbaar omwille van de aanbreng van vetoplosbare vitaminen (vooral A en D) en essentiële vetzuren.
  • Zoete toespijs zoals confituur, choco, siroop en honing behoren in de actieve voedingsdriehoek tot de restgroep. Ze dragen dus in principe niet bij tot een gezond ontbijt. Maar omdat zoet ’s morgens ook wel eens lekker kan zijn, mag het best wel eens ter afwisseling als verwennerij. Idem voor croissants en koffiekoeken.

 

Geen trek?

  • Drink meteen na het opstaan een glas water. Dit stimuleert de eetlust.
  • Begin met de dagelijkse badkameractiviteiten of doe wat lichaamsoefeningen.
  • Maak er een gewoonte van ’s avonds niet al te uitgebreid te eten. De kans is dan groter dat je ’s morgens een gezonde trek hebt.
  • Zet de wekker een half uur vroeger. Zo gun je ook je eetlust de tijd om rustig wakker te worden.
  • Slaag je er ondanks alle tips niet in ’s morgens te ontbijten, tracht dan een gezond 10-uurtje te voorzien (bv. fruit, een melkproduct, enkele volkoren crackers, een sneetje mueslibrood).

Buienradar