Luizen

 

luizenkam

Niet alleen de kinderen, maar ook de luizen gaan weer naar school. De kans dat je met deze diertjes wordt geconfronteerd is in deze periode groot. Grijp meteen in als je hoofdluizen ontdekt.

Luizen zijn insecten van zo’n 2 à 3 mm groot die zich bij voorkeur ophouden op warme, vochtige plaatsen, zoals in het haar. Ze prikken door de huid en voeden zich met bloed. Het is hun speeksel dat de typische jeuk veroorzaakt. Volwassen wijfjesluizen kunnen dagelijks een tiental eitjes leggen, en dat drie tot vier weken lang. Die neten zijn met een soort lijm aan de haarwortel vastgehecht.

In tegenstelling tot wat al eens wordt gedacht, kunnen de beestjes niet vliegen of springen. Ze kruipen of slingeren via de haren van hoofd tot hoofd.  Vooral schoolkinderen vallen gemakkelijk ten prooi aan de parasieten door het vele contact tijdens speelpartijtjes. Ook via mutsen, handdoeken, borstels, bedlinnen e.d. kunnen luizen worden uitgewisseld. Luizen worden niet aangetrokken door een slechte lichaamshygiëne en er is weinig of niets dat je kan doen ter preventie.

Je kan luizen op twee manieren bestrijden: met een anti-luizenproduct (pediculiciden) of met de zogenaamde nat-kam-methode. Deze laatste methode verdient de voorkeur, zeker wanneer contact met insecticiden liever vermeden wordt, zoals bij zwangere vrouwen, heel jonge kinderen, personen met allergie, enz. Bovendien is de nat-kam-methode goedkoop (éénmalig aanschaffen van een goede luizenkam en conditioner volstaan) en milieuvriendelijk.

Bekijk de video of lees de instructiefolder voor meer info over de nat-kam-methode.

instructiefolder
folder

Buienradar