Fytotherapie

 

Fytotherapie betekent letterlijk 'zich verzorgen met planten'. Fytotherapie is gebaseerd op de specifieke eigenschappen van planten om het natuurlijke genezingssysteem van het lichaam te stimuleren en de gezondheid te herstellen. Een alternatieve benaming voor fytotherapie is kruidengeneeskunde. De term 'kruid' betekent in deze context elk deel van een plant dat gebruikt kan worden om er een geneesmiddel van te maken. Dit kunnen zeewier en varens zijn, maar bijvoorbeeld ook bloembollen, wortels, schors, zaden en bladeren.

Instinctief wist de primitieve mens welke planten gezond en veilig waren en welke giftig. Dankzij de wetenschap hebben we vandaag een goede kennis van de planten en hun geneeskrachtige werking. Plantengeneeskunde of fytotherapie is de basis van de moderne geneeskunde. Ook vandaag de dag nog worden veel geneesmiddelen gebruikt die afgeleid zijn uit stoffen die oorsponkelijk afkomstig zijn uit planten. Door de vele wetenschappelijke studies over de efficiëntie van de therapie, maakt fytotherapie een steile opmars en wordt de aanpak door steeds meer artsen als behandeling erkend. Steeds meer mensen passen een combinatietherapie van klassieke en natuurlijke geneesmiddelen toe.

Kruiden kunnen bacteriedodend, viruswerend, kalmerend, ontspannend, schimmelwerend of versterkend werken. De kundigheid van een kruidenarts ligt in het vermogen precies de goede kruidencombinatie te kiezen die past bij jouw specifieke gesteldheid en symptomen. Deze aanpak "op maat" moet ervoor zorgen dat het natuurlijke genezingssysteem van het lichaam optimaal gestimuleerd wordt en dat de ziekte niet alleen verlicht wordt maar ook niet meer weerkeert.

Fytotherapie behandelt dezelfde aandoendingen die de reguliere geneeskunde behandelt, maar is vooral geschikt voor langdurige chronische aandoeningen zoals allergieën, astma, blaasontsteking, spijsverteringsklachten en depressiviteit. Ook menstruatieklachten, huidaandoeningen en stress zijn goed behandelbaar middels fytotherapie. Bij ernstige ziekten of aandoeningen is het aan te bevelen fytotherapie alleen in overleg met de reguliere arts toe te passen.

Fythoterapie bestaat in twee toedieningsvormen : inwendige- en uitwendige toediening. Voor inwendig gebruik bestaan er tabletten, capsules, thee of tisane, tincturen en extracten. Voor uitwendig gebruik zijn er de zalven, crèmes en oplossingen.

Omdat er duizenden kruiden zijn, met een heleboel verschillende eigenschappen, is het niet aangeraden om zelf te experimenteren. Kruiden kunnen giftig zijn in grote hoeveelheden. Daarnaast worden sommige kruidengeneesmiddelen afgeraden aan zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, bij kinderen en bij sommige ziektes. Daarom is het belangrijk fytotherapie toe te passen onder toezicht van een bevoegd kruidenarts en hem of haar te informeren of eventuele andere behandelingen die je krijgt.

 

Infotheek

info teken

Hieronder vind je nog enkele downloadbare folders, brochures... m.b.t. fytotherapie.

Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba verdween in Europa tijdens de IJstijd. In het Verre Oosten groeide hij verder als de "Japanse Tempelboom" of "Boom der Wijsheid". Nu wordt hij hier terug aangeplant. Hij geniet bijzondere aandacht voor zijn geneeskrachtige werking.

Ginkgo_Biloba
 

Kruiden en geneesmiddelen

Achthonderd plantensoorten liggen in de rekken als poeder, extract, tinctuur, capsules, dragees of zijn verwerkt in voedingssupplementen. Toch kan je niet zomaar alles met elkaar combineren. Dat wisten de monniken al in de kloostertuinen.

Kruiden_en_geneesmiddelen
 

Sint-Janskruid

Soms "incasseert" een mens teveel. Daardoor voelt hij zich "down" en ongelukkig. De veerkracht is verdwenen. Dan kan St.-Janskruid op de voorgrond treden als een waardevol middel.

Sint-Janskruid
 
 

 

U kan via het menu folders nog meer folders zoeken op thema of trefwoord.