Dieren mee op reis

kat_op_reisDe vakantie komt nu eindelijk snel dichterbij en sommigen hebben het plan opgevat hun gezelschapsdier mee te nemen. Een goed idee... onze kleine vrienden zullen zich bij ons immers beter voelen dan alleen thuis of in een pension! Maar reizen met een dier moet grondig voorbereid worden.

Eerst en vooral moet nagekeken worden of de vaccinaties in orde zijn. Het vaccin tegen rabiës is doorgaans verplicht en moet minstens drie weken vóór het vertrek toegediend worden. Voor de andere vaccinaties verschillen de regels van het ene land tot het andere, zodat het nodig is zich terdege te informeren om problemen met de douane te vermijden. Vervolgens is zowel voor katten als voor honden een identificatiecertificaat vereist (een chip of tatoeage). Een Europees paspoort en een vaccinatieboekje zijn eveneens noodzakelijk. Tot slot verdient het aanbeveling vóór het vertrek een behandeling tegen parasieten uit te voeren. Men mag ook niet vergeten voldoende voedsel mee te nemen evenals water, de leiband van de hond en het transportmandje van de kat. Klaar? Instappen maar !

Onze kleine vrienden hebben doorgaans niet de gewoonte veel uren in de wagen door te brengen. Katten verlaten zelden hun territorium. Honden zijn doorgaans weliswaar gemakkelijker "transporteerbaar", maar voelen zich daarom niet meer op hun gemak. Sommige dieren verdragen het transport zeer goed, terwijl andere tekens van stress of angst kunnen vertonen of, net zoals wij, aan reisziekte kunnen lijden. Om deze problemen te vermijden, verdient het de voorkeur het dier vooraf met de wagen vertrouwd te maken. Neem jouw huisdier af en toe mee voor een korte rit. Daardoor zal het dier zich gemakkelijker aan de wagen kunnen aanpassen.

Wat stress of angst in de wagen betreft, kan een behandeling op basis van feromonen ervoor zorgen dat het dier zich in de ongekende omgeving gerustgesteld en meer vertrouwd voelt. Dit zijn natuurlijke substanties. Teefjes geven na de worp een kalmerend feromoon af om de pups te kalmeren en gerust te stellen. Dat leidt tot een gevoel van welbehagen, waarvan de gunstige eigenschappen tot op volwassen leeftijd blijven bestaan. Katten gebruiken hun faciale feromonen om de omgeving te markeren, waardoor een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid ontstaat. Om de angst en de stress van het transport te verminderen, worden producten op basis van analogen van feromonen gebruikt. Het doel is geruststellende eigenschappen te creëren die samengaan met een veilige en vertrouwde omgeving. Voor honden gaat het om ADAPTIL®, een analoog van geruststellend hondenferomonen. Dit product bestaat in de vorm van een halsband of een spray. Voor katten gaat het om FELIWAY®, een analoog van de faciale feromonen van katten. Dit product is beschikbaar in de vorm van een spray.

Om de symptomen van reisziekte tegen te gaan (misselijkheid en braken), kan EMEPRID® worden gebruikt, een geneesmiddel op basis van metoclopramide, in een orale of injecteerbare oplossing. Het advies van een dierenarts is aanbevolen. Het is in elk geval aangewezen om jouw huisdier vanaf twee of drie uur vóór het vertrek geen voer meer te geven.

Vermijd het dier alleen in de wagen achter te laten. Daardoor kan het dier zich niet alleen gestresseerd of beklemd voelen maar bij warm weer kan het dier ook koorts ontwikkelen, hyperventileren of hartstoornissen gaan vertonen. Als stoppen toch onvermijdelijk blijkt, is het best de wagen in de schaduw te parkeren en de ruiten op een kier te laten. Ten slotte moet vermeden worden dat een hond de kop door het raam zou steken. Daardoor kan het dier immers een otitis of problemen met de ogen oplopen.

 

Producten

FELIWAY®

Situatie FELIWAY®
Spray
FELIWAY®
Verdamper
Urine sproeien ++ +++
Verticaal krabben +++ +
Huishouden met meerdere katten + +++
Veranderingen in de omgeving van de kat:
- Verbouwingswerken ++ +++
- Verplaatsing van het meubiliair +++
- Nieuwe huisgenoot (baby, nieuw huisdier…) + +++
Tijdens stresserende gebeurtenissen:
- Vuurwerk + +++
- Kerstmis, enz… + +++
Tijdens het wennen aan een nieuwe omgeving:
-Verhuizen + +++
-Adoptie + +
Kattenpension +++ +
Transport +++ //

ADAPTIL®

Situatie ADAPTIL®
Spray
ADAPTIL®
Verdamper
ADAPTIL®
Halsband
Vuurwerk en onweer + +++
Nieuwe mensen/Feestjes thuis bijv. Kerstmis + +++
Alleen thuis blijven + +++
Op vakantie + +++
In een kennel blijven + +++
Nieuwe huisdieren +++
Verhuizen + +++
Nieuwe baby + +++
Weer thuis na hospitalisatie + +++
Verlies van huisdier of eigenaar + ++

Zich als pup of volwassenen hond op zijn gemak voelen in een nieuw huis

+ +++
Socialisatie-en/of trainingsperiode + + +++
Transport +++ ++

EMEPRID® bevat metoclopramide en heeft als grote voordeel dat het zowel anti-emetische als prokinetische eigenschappen bezit. EMEPRID® wordt dan ook toegepast bij de behandeling van braken en verminderde gastrointestinale motiliteit en is beschikbaar in twee vormen:

  • oplossing voor injectie in flacons
  • smakelijke orale oplossing

EMEPRID® is geregistreerd voor honden én katten.