Zwangerschapstest

 

zwangerschapstest 1Vanaf het moment dat de eicel samensmelt met een zaadcel start hij met het aanmaken van human Chorionic Gonadotropin, oftewel hCG: het zwangerschapshormoon.

Als het vruchtje zich heeft ingenesteld in de baarmoederwand zal dit hormoon ook in het lichaam van de moeder te vinden zijn. In het begin nog in hele kleine mate, maar na een paar dagen al voldoende om met een zwangerschapstest positief te testen.

 

Werking Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest test zoals gezegd op het zwangerschapshormoon hCG. Deze testen zijn speciaal ontwikkeld om te laten zien of er hCG in je lichaam zit en of je dus zwanger bent. Alleen als je hCG in je lichaam hebt zal de test positief zijn.

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je hCG in je lichaam hebt. Je kan een urinetest doen, een bloedtest of een bloedonderzoek. De urinetest is de meest gangbare en daarvoor hoef je ook niet naar de dokter. Je kan urinetesten kopen bij drogisterijen en in onlinewinkels. Voor een bloedtest moet je naar de huisarts en dat wordt alleen gedaan als je ver overtijd bent geraakt en maar geen doorslaggevende urinetestresultaten krijgt. Een bloedonderzoek vindt maar heel sporadisch plaats, maar geven wel meer dan alleen "positief" of "negatief" als resultaat. Een bloedonderzoek verteld je de hoeveelheid hCG in je bloed en bij een tweede test duidelijkheid over of de hoeveelheid hCG voldoende toeneemt.

Tijdens de eerste weken van je zwangerschap neemt de hoeveelheid hCG snel toe. Elke 48 tot 72 uur verdubbelt de hoeveelheid. Tegen de tijd dat je ongesteld zou moeten worden is de hoeveelheid tussen de 50-250 mIu/ml, ruim voldoende om een urinetest te doen.

 

Hoe te testen?

Op het moment dat je ongesteld zou moeten worden is het een goed moment om een urinetest te doen. Omdat je ochtendurine het meest geconcentreerd is wordt aangeraden om te testen met ochtendurine, maar de testen zijn tegenwoordig zo gevoelig dat het vaak niet nodig is. Een urinetest kan in verschillende vormen komen. Tegenwoordig zijn er veel verschillende testen verkrijgbaar. De meeste testen moet je in urine dopen of onder je urinestraal houden en binnen een paar minuten verschijnen er dan een of twee lijnen in een venster. Één lijn betekent niet zwanger, twee lijnen betekent zwanger. Wie niet naar lijnen wil turen kan tegenwoordig ook een antwoord krijgen in geschreven tekst. Een digitale zwangerschapstest vertelt je in een digitaal venstertje of je zwanger bent of niet zwanger.

Als je een test uitvoert dan krijg je binnen enkele minuten een resultaat. Als je een positief resultaat hebt dan feliciteren we je van harte! Je kan nu contact opnemen met je arts, verloskundige of gynaecoloog om een eerste zwangerschapscontrole te krijgen.

Zie je een vaag streepje, terwijl de tijdslimiet nog niet verstreken is, dan ben je ook zwanger. Een streepje kan alleen te zien zijn als er hCG in je urine zit. Waarschijnlijk is de hoeveelheid hCG in je urine nog aan de lage kant. Als je zeker wilt weten dat je zwanger bent dan kan je twee of drie dagen later nogmaals testen. Grote kans dat het streepje dan veel dikker is.

Het resultaat is negatief? Dat betekent dat er (nog) niet genoeg hCG in je urine zit. Dit kan twee redenen hebben. De eerste is dat je niet zwanger bent en de tweede reden is dat je te vroeg getest hebt. Zeker als je niet precies weet wanneer je je eisprong hebt, kan het zijn dat er gewoonweg nog te weinig hCG in je urine zit om op de test te tonen. Wij raden aan om als je drie dagen na de test nog niet ongesteld bent geworden nog een test te doen.