Covid Vaccinatie

 

Laat je in de apotheek vaccineren.

Als je nog nooit eerder gevaccineerd werd, ouder dan 12 jaar bent, en een Belgische gezondheidsverzekering hebt, kan je voortaan in de apotheek terecht voor een gratis vaccinatie tegen Covid 19. Je kan bij ons ook langskomen voor een gratis herhalingsvaccinatie of een booster tegen COVID-19.

We vaccineren op afspraak tijdens de normale openingsuren van de apotheek (met eventueel een korte wachttijd als gevolg). Klik hier voor het maken van een afspraak.

 

helena logo

Reserveer jouw producten via smartphone : ga met de browser van jouw smartphone naar helena.care en klik op "Aanmelden". Je wordt doorverbonden naar een inlogscherm van de overheid (CSAM). Kies hier voor “Aanmelden via itsme”. Vul je gegevens in, ga daarna naar "Mijn apotheek" en scan dan volgende QR-code om je met ons te connecteren :
helena qr code
Daarna selecteer je "Mijn reservaties" en maak je een nieuwe reservering aan via de knop "Nieuwe reservatie". Zo eenvoudig is het. Via de Helena app zal je een melding ontvangen wanneer jouw reservatie klaarligt voor afhaling.

Lees meer...

Aanbod op maat van onze klanten

 

Voorraadkast Gamma

Voor bepaalde productgroepen zoals verzorgingsproducten is het beschikbare aanbod zo uitgebreid dat het onmogelijk is om alle merken in huis te hebben. Wij selecteren dus bepaalde huismerken waarvan we dan het volledige gamma aanbieden.

Niettemin kan je elk denkbaar product dat via apotheken verkocht wordt ook bij ons verkrijgen. Wens je dat we bepaald product voor jou steeds in voorraad hebben, dan volstaat een eenvoudig verzoek. Voor onze vaste klanten passen wij ons gamma graag aan zodat we je steeds van dienst kunnen zijn.

 

Voorraad

Er is in de apotheek een grote voorraad geneesmiddelen en verzorgingsproducten aanwezig. Niettegenstaande ons grote aanbod, kan het toch gebeuren dat wij een bepaald product niet in voorraad hebben :

  • De laatste jaren komen er steeds duurdere geneesmiddelen op de markt (100€ en meer). Vanzelfsprekend trachten wij onze voorraad dure geneesmiddelen te beperken, zeker wanneer ze maar af en toe voorgeschreven worden. Wij worden echter verschillende keren per dag bevoorraad, zodat producten niet in voorraad toch nog dezelfde dag bezorgd kunnen worden.
  • Door de contingenteringspolitiek van de farmaceutische producenten kunnen bepaalde geneesmiddelen tijdelijk nergens meer verkrijgbaar zijn.

 

Bestellingen

Wens je 100% zekerheid, bestel je producten dan op voorhand. Wij reserveren deze dan voor jou. Je kan producten op verschillende manieren bestellen :

  • in de apotheek
  • via telefoon : 03/256.35.51
  • via e-mail :
  • via deze website : klik hier
  • via onze postbus : in de brievenbus links van de inkomdeur (brievenbus in het wachtkastje) kan je bestellingen en/of voorschriften posten tijdens de sluitingsuren

 

Levertijden

Onze voornaamste groothandels zijn Belmedis, met een filiaal in Hoboken en Febelco, met een filiaal Wijnegem. Wij plaatsen meerdere malen per dag een bestelling bij de groothandel om onze voorraad op peil te houden. Tot ongeveer 1 uur vóór de leveringsronde (3x per dag) kunnen wij nog bijbestellingen plaatsen. Wanneer je een bepaald product wenst dat niet niet voorradig is, plaatsen wij dus dadelijk een bijbestelling en is het product in principe nog dezelfde werkdag of een werkdag later voor jou beschikbaar.

Soms gebeurt het dat een minder courant artikel moet doorbesteld worden bij een ander filiaal van de groothandel. Dan kan het gebeuren dat het product pas 1 of 2 leveringen later, of dus de volgende werkdag in onze apotheek toekomt. Producten die zelfs bij de groothandel niet voorradig zijn, moeten bij de producent besteld worden. Afhankelijk van de producent kan dat enkele dagen duren. Sommige leveringen gebeuren rechtstreeks via de post of een koerierdienst, andere ontvangen we via de groothandel van de producent.

Advies

 

Voor advies kan je steeds terecht tijdens onze openingsuren, of via dit contactformulier.

 

Wist je dat?

Net als jouw arts een medisch dossier bijhoudt, bewaart jouw apotheker een farmaceutisch dossier over jou.

In dit dossier staan alle geneesmiddelen die je neemt en nuttige informatie aan de hand waarvan jouw apotheker je optimaal kan adviseren.

 


WHAM-vragen

De apotheker adviseert je op basis van jouw antwoorden op de volgende WHAM-vragen :

  • W - voor welke klacht wens je medicatie te gebruiken. Heb je zelf geen medicatie nodig, voor wie is de medicatie dan bestemd?
  • H - hoelang heb je de klachten al waarvoor je deze medicatie wil nemen?
  • A - welke acties heb je al ondernomen? Heb je nog andere klachten?
  • M - neem je nog andere medicatie?

Elk van deze vragen is belangrijk om het best mogelijke advies te kunnen geven.

Voor elk geneesmiddel dat jouw apotheker aflevert, moet je zeker het antwoord gekregen hebben op volgende vragen :

  • Hoe werkt het en wat doet het?
  • Hoeveel, hoelang en hoe moet ik het gebruiken?
    samenhangende vragen : moet ik de voorgeschreven behandeling voortzetten als ik de indruk heb genezen te zijn ? Zijn er bijwerkingen verbonden aan een vroegtijdige stopzetting van de behandeling ? Wat moet ik doen als ik een dosis heb vergeten?
  • Zijn er nevenwerkingen, wat moet ik in dat geval doen?
    samenhangende vragen : mag ik een wagen besturen of machines bedienen?
  • Mag ik het combineren met andere geneesmiddelen?
    samenhangende vragen : moet ik mijn voeding aanpassen tijdens de behandeling? Wat met alcohol?
  • Wanneer moet ik een dokter raadplegen?

Dit zijn de vijf meest essentiële punten die je moet weten over elk geneesmiddel dat je gebruikt. Ontsnapt er eentje aan de aandacht van jouw apotheker, aarzel dan niet om zelf de vraag te stellen. 

Huisapotheker

 huisapotheker

Je huisapotheker is je vertrouwde apotheker die jij zelf kiest. Hij volgt je medicatie op en begeleidt je bij het goed gebruik van je geneesmiddelen. Net zoals je je huisarts gekozen hebt die je Globaal Medisch Dossier (GMD) bijhoudt, kan je nu een huisapotheker kiezen die je Farmaceutisch Dossier (FD) zal bijhouden. De dienstverlening van je huisapotheker is volledig gratis voor jou als patiënt.

​Wie is je huisapotheker?

Elke erkende apotheker kan je huisapotheker zijn. Jij kiest zelf wie je huisapotheker wordt. Je kan op elk moment beslissen om de overeenkomst stop te zetten of om van huisapotheker te veranderen. Als je een huisapotheker hebt gekozen, betekent dit evenmin dat je bijv. tijdens de wachtdienst niet bij een andere apotheker kan langsgaan.

Wat doet je huisapotheker voor jou?

  • Je huisapotheker heeft een volledig overzicht van de geneesmiddelen die je neemt.
  • Je huisapotheker heeft altijd een juist medicatieschema voor je klaar.
  • Je huisapotheker geeft je persoonlijke begeleiding op maat. Hij is je vertrouwenspersoon waar je met alle vragen omtrent je gezondheid en medicatie terecht kan, en dit steeds in alle discretie.
  • Je huisapotheker werkt samen met je (huis)arts en andere zorgverleners. Hij is de contactpersoon voor je andere zorgverleners voor informatie over jouw medicatie.

Voor wie?

Je kan een huisapotheker kiezen als je voldoet aan al deze voorwaarden:

  • Je verblijft niet in het ziekenhuis of rusthuis.
  • Je gebruikt minstens 5 terugbetaalde geneesmiddelen per jaar.
  • Minstens 1 van die geneesmiddelen gebruik je gedurende een lange periode (5 maanden of meer).

Hoe duid je je huisapotheker aan?

Om je huisapotheker aan te duiden, moet je een dubbele toestemming geven voor:

  • Voortgezette farmaceutische zorg: dit betekent dat je huisapotheker een dossier bijhoudt. Daarin registreert hij de geneesmiddelen die je neemt en het advies dat hij je geeft. Onderteken de overeenkomst met je huisapotheker om je toestemming te geven.
  • Patient consent: dit is je toestemming voor het elektronisch delen van je gezondheidsgegevens met andere zorgverleners die jou behandelen. Geef je toestemming zelf online of laat ze eenvoudig registreren door je ziekenfonds, arts of apotheker.

Hoeveel kost het?

De dienstverlening is volledig gratis voor jou als patiënt. Het ziekenfonds betaalt het ereloon van je huisapotheker.

Meer info?

Praat erover met je apotheker. In onderstaande folder vind je de voordelen van de nieuwe dienstverlening nog eens op een rijtje :

huisapotheker

 Overtuigd?

Druk deze tabel af en noteer de geneesmiddelen die je neemt. Schrijf erbij wanneer en hoe je ze neemt. Kom met deze tabel langs in de apotheek en we zorgen er samen voor dat er een overzichtelijk medicatieschema van wordt gemaakt. Het is niet erg als je lijst niet compleet is. Elk stukje informatie helpt. We kijken, als je het goed vindt, immers ook in de lijst van producten die je vroeger al in de apotheek hebt gekocht.

Afhaalkastjes

 

 

afhaalkastjesKan je jouw bestelling enkel afhalen na de gewone openingsuren (tot 19u) ? Geen probleem, apotheek Actipharma beschikt over gloednieuwe electronische afhaalkastjes met kleurcodes (links van automatische inkomdeur). Deze kunnen gebruikt worden, indien je eerst zelf in de apotheek bent geweest (voor de betaling, afgifte voorschriften en inlezing SIS-kaart) en jouw bestelling, of een deel ervan, niet onmiddellijk voorradig was.

Na jouw bestelling krijg je een kleurcode mee. Wanneer je de bestelling wenst af te halen toets je de kleurcode in, in de juiste volgorde. Het kastje met jouw bestelling opent zich automatisch. Neem de bestelling uit het kastje en sluit het goed af.

Kortingskaart

 

Je kan een kortingskaart aanvragen in de apotheek. Je ontvangt dan een directe korting van 7% op al jouw aankopen*. Ofwel bewaar je deze kaart zelf en toon je ze bij elk bezoek, ofwel bewaart de apotheker ze voor jou in de computer. Je moet zo geen kasticketjes meer bijhouden om korting te krijgen. Simpel, praktisch en snel.

 

Volume aankopen

Voor medische beroepen en bedrijven kunnen we ook een offerte opmaken voor volume aankopen. Je kan de producten die je wenst aan te kopen via e-mail doorzenden en wij maken dan een vrijblijvende offerte op.

 

* niet van toepassing op door het RIZIV terugbetaalde geneesmiddelen (de apotheker mag bij wet geen korting meer geven op het remgeld van terugbetaalbare specialiteiten. Het remgeld is het bedrag dat de patiënt betaalt voor een geneesmiddel waar het ziekenfonds in tussenkomt).

Medicatiebewaking

 

Je apotheker voert een aantal controles uit vooraleer een geneesmiddel af te leveren, dit noemen we medicatiebewaking.

 

Dosering

Als je voor het eerst een bepaald medicijn gaat gebruiken, zal je apotheker je uitleggen wat de werking en het doel van het medicijn zijn, wanneer je verbetering van je klachten kan verwachten, welke bijwerkingen er kunnen optreden en hoe je het medicijn moet gebruiken.

Belangrijk aandachtspunt is de dosering. De dosering is de hoeveelheid van een bepaald medicijn die je per keer en per dag mag innemen. De dosering is vaak anders voor kinderen en bejaarden dan voor volwassenen. Om een nauwkeurige kinderdosering te bepalen zal je apotheker vaak naar de leeftijd en het gewicht van jouw kind vragen.

Gebruik je het medicijn reeds langer, dan zal je apotheker ook controleren of de dosis gewijzigd werd. Indien dit het geval is, zal hij je vragen of de dosering in overleg met je arts werd veranderd om vergissingen uit te sluiten.

 

Interacties en contra-indicaties

Door de controle op interacties (wisselwerking) gaat je apotheker na of een nieuw medicijn wel samen kan gebruikt worden met medicijnen die je reeds gebruikt. Dit om te voorkomen dat twee medicijnen elkaars werking gaan beïnvloeden. Medicijen kunnen elkaar versterken of tegenwerken, hetgeen niet goed is voor je behandeling. De arts die de medicijnen voorschrijft, hoort erop te letten dat je geen medicijnen gebruikt die niet goed samengaan. De arts heeft echter niet altijd een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt, want veel mensen krijgen medicijnen voorgeschreven door verschillende artsen. Daardoor kan het soms gebeuren dat bepaalde medicijnen worden voorgeschreven die niet goed samengaan met de medicijnen die je al neemt.

Dikwijls gebeurt het dat patiënten meer dan één aandoening hebben. Medicijnen bedoeld om de ene aandoening te verhelpen kunnen dan de andere aandoening verergeren. Wanneer dit gebeurt, spreekt men van contra-indicatie. Enkele bekende voorbeelden van contra-indicaties zijn : astma, diabetes, hoge bloeddruk en epilepsie. Ook zaken zoals sportbeoefening, zwangerschap en borstvoeding, worden door je apotheker beschouwd als contra-indicaties, zelfs al zijn dit geen aandoeningen. Het is dan ook aangewezen om je apotheker hierover in te lichten.

 

Dubbelmedicatie

Indien blijkt dat je een bepaald medicijn reeds eerder ingenomen hebt, kan je apotheker je vragen of je van dat medicijn nog een voorraad in huis hebt. Je apotheker wil op deze manier voorkomen dat je van een bepaald medicijn te veel zou kunnen innemen, wanneer dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Vooral voor geneesmiddelen waarbij gewenning optreedt, zoals slaap- en kalmeringsgeneesmiddelen, bestaat het gevaar op overconsumptie.

 

Intolerantie

Deze controle dient om te voorkomen dat je een geneesmiddel gaat gebruiken waar je overgevoelig aan bent. Eenmaal overgevoelig aan een geneesmiddel blijf je dit voor de rest van je leven. Indien je het geneesmiddel blijft gebruiken, dan zal deze overgevoeligheid enkel maar toenemen. Het is dus uiterst belangrijk om je apotheker hierover in te lichten.

 

Is er een probleem, dan neemt de apotheker contact op met de arts. Meestal zal dan een ander medicijn of een andere dosering voorgesteld worden.

Om je medicatie op te volgen, worden de medicijnen die je in de apotheek koopt samen met jouw persoonlijke gegevens bijgehouden. Vertel ons dus ook over de medicijnen en/of voedingssupplementen die je elders koopt, zo blijft de informatie in onze computer correct en ben je ook verzekerd van een correcte en veilige medicatiebewaking.

Privacy

 

Actipharma gaat met de grootste zorgvuldigheid om met persoonlijke gegevens. Persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld door Actipharma en slechts gebruikt voor de doeleinden waarvoor de gegevens verstrekt zijn door de persoon in kwestie. Gegevens kunnen worden opgeslagen in één of meerdere databanken. Persoonlijke gegevens worden niet aan derden verstrekt. De betrokkene heeft recht op inzage van zijn persoonsgegevens.

Privé gesprek

Jouw privacy is belangrijk voor ons. Als vaste klant kan je steeds een afspraak maken voor een privé-gesprek met de apotheker buiten de normale openingsuren.

Thuislevering

 

Thuislevering is mogelijk wanneer :

  • je in Wilrijk woont
  • je een klantenkaart van onze apotheek hebt
  • je wegens ouderdom of ziekte niet goed te been bent en niemand in jouw plaats de medicatie kan afhalen.

Het is steeds mogelijk om medicatie en/of producten die niet op voorschrift zijn, te laten verzenden naar je thuisadres of via taxipost te laten bezorgen. De verzendingskosten en/of transportkosten worden in dit geval supplementair aangerekend.

Voor bepaalde hulpmiddelen zoals zuurstofflessen, rolstoelen, ziekenhuisbedden etc. wordt een levering aan huis voorzien, ofwel door je apotheker ofwel door onze leverancier.

Veilig gebruik van vitaminen en supplementen

 

vitamine_B1_B2_B3Bezorgd over de producten die zoon- of dochterlief via Internet of de fitnessclub gekocht heeft ? Je kan steeds elders aangekochte vitaminen en voedingssupplementen aan ons ter controle voorleggen. Wij geven je graag meer informatie over het precieze gebruik (wat, voor welke indicatie, voor wie, in welke dosis) van deze middelen. Ook de mogelijke interactie met geneesmiddelen wordt besproken.

Verhuur

 

Soms is men door omstandigheden genoodzaakt gedurende een bepaalde periode hulpmiddelen te gebruiken.

Het is niet altijd haalbaar en nodig om deze hulpmiddelen persoonlijk aan te schaffen, je kan die ook huren in de apotheek. Je kan bij ons terecht voor de huur van onder andere :

  • krukken, looprekjes, rolstoelen,…
  • ziekenhuisbedden en toebehoren zoals hefsystemen, bedtafeltjes…
  • aërosolapparaten
  • luchtbevochtigers
  • zuurstofbom en manometers
  • kinderweegschaal, elektrische melkafkolvers
  • hometrainers
  • apparaten tegen bedwateren
  • ...

Voor het huren van deze hulpmiddelen wordt een waarborg aangerekend en een beperkte huurprijs. Indien de hulpmiddelen in goede staat teruggebracht worden, krijg je de waarborg vanzelfsprekend terug.

Klik hier voor meer info over ons aanbod op het vlak van thuisgezondheidszorg.

Vervallen geneesmiddelen

 

Controleer regelmatig (minstens 2x per jaar) de vervaldatum van jouw geneesmiddelen en verwijder de producten die vervallen zijn of die je niet meer gebruikt. Geneesmiddelen zijn beperkt houdbaar. Ze kunnen in werkzaamheid achteruitgaan of zelfs van samenstelling veranderen. Gebruik nooit een geneesmiddel met zichtbare tekenen van aantasting. Indien je twijfelt aan de geldigheid of het gebruik van je medicatie neem ze dan liefst in de originele verpakking mee naar de apotheek voor advies.

 

Wist je dat?

In 2011 zamelden de Belgische apothekers zowat 572 ton vervallen geneesmiddelen in, hetzij gemiddeld 111 kg per apotheek! Dit betekent dat er bij elk gezin jaarlijks 208 gram geneesmiddelen in de vuilnisbak of in de riolering zou terechtkomen mocht de apotheker niet meewerken aan de inzameling van vervallen of ongebruikte geneesmiddelen.

 

De vervaldatum staat meestal aangegeven op de verpakking. Na de lettertjes VERV (vervaldatum) of EXP (expiry date of date d'expiration) of PER (date de péremption) worden maand en jaartal vermeld waarin het geneesmiddel vervalt. Een hoestsiroop waarop staat gedrukt : EXP 12/2012 mag nog tot 31 december 2012 gebruikt worden. Na die datum is de kwaliteit van het geneesmiddel niet langer gewaarborgd en moet het vernietigd worden. Soms staat op de verpakking niet expliciet een vervaldatum aangegeven. Dan geldt de regel dat het medicijn mag gebruikt worden tot 5 jaar na productiedatum. Een code geeft de productiedatum weer: jaartal in cijfers - maand in lettercode (van A=januari tot L=december) - dag in cijfers. Een verpakking met als productiedatum 07L31 kan dus ook tot 31 december 2012 gebruikt worden.

De vervaldatum geldt enkel voor verpakkingen die nog niet geopend zijn. Eens je de verpakking geopend hebt, moet je de gebruikstermijn na opening in de gaten houden. Na opening van de verpakking neemt de uiterste gebruiksdatum af onder invloed van licht, temperatuur, bacteriën... De gebruikstermijn na opening is terk afhankelijk van de farmaceutische vorm van het geneesmiddel en de aanwezigheid van bewaarmiddelen : van 24 uur (bijv. oogdruppels zonder bewaarmiddel) tot 1 jaar (bijv. cremes met bewaarmiddel). Noteer de datum van opening op de verpakking, zo kan je berekenen hoelang je de geneesmiddelen nog mag gebruiken. Heb je twijfels, vraag dan advies aan jouw apotheker.

Gooi magistrale bereidingen weg wanneer de behandeling stopgezet is. Dergelijke bereidingen hebben slechts een beperkte houdbaarheidsduur die door de apotheker op de verpakking genoteerd wordt op het moment van de bereiding.

Vervallen geneesmiddelen vormen een bedreiging voor de gezondheid en het leefmilieu. Gooi geen geneesmiddelen weg via het afvalwater of met het huishoudelijk afval. Breng vervallen en ongebruikte geneesmiddelen terug naar de apotheker die zal instaan voor de verdere vernietiging ervan. Verwijder de verpakkingen en de bijsluiters thuis zelf om het werk van de apotheker te vergemakkelijken. Om zeker te weten wat wel naar de apotheek of wat niet naar de apotheek mag gebracht worden, raadpleeg je best onze sorteerwijzer.

 

In de apotheek worden de binnengebrachte geneesmiddelen in grote kartonnen dozen met een kunststof binnenzak gestoken. De groothandel in farmaceutische producten haalt regelmatig deze dozen op. Van daar worden ze dan naar een verbrandingsoven gebracht. Heel dit project wordt georganiseerd en gefinancierd door de apothekers, de groothandels en de geneesmiddelenindustrie, en dit in samenwerking met de OVAM (openbare afvalmaatschappij voor het Vlaamse gewest). Het is dus volledig kosteloos voor de gebruikers van geneesmiddelen.

Ziekenhuisopname

 

ziekenhuisMoet je binnenkort naar het ziekenhuis? Wij kunnen je hierbij helpen. We bespreken samen met jou welke medicatie je neemt en bezorgen je een medicatieoverzicht dat je kan meenemen naar het ziekenhuis (zowel voor de voorgeschreven als de vrij verkrijgbare geneesmiddelen).

Ook na de opname kunnen we de in te nemen medicatie samen met jou bespreken. Hiervoor brengt je best steeds het medicatieoverzicht mee dat je bij je ontslag uit het ziekenhuis hebt gekregen.

Lees zeker ook onze opnamegids als je naar het ziekenhuis moet.

Buitenlandse producten

 

Je kan via ons ook volgende buitenlandse producten bestellen :

  • Geneesmiddelen voor menselijk gebruik (met inbegrip van homeopathische geneesmiddelen):
  • Medische hulpmiddelen
  • Nutriënten / niet geneeskrachtige planten
  • Bijzondere voeding : vervangmaaltijden, voedingsmiddelen voor zuigelingen
  • Cosmetica

Voor geneesmiddelen zijn er invoerbeperkingen van kracht : de overheid staat de invoer van geneesmiddelen enkel toe wanneer er geen "binnenlandse" producten beschikbaar zijn met een zelfde samenstelling en farmaceutische vorm.

De invoer van buitenlandse geneesmiddelen is in de praktijk dus enkel mogelijk op geneeskundig voorschrift, begeleid van een artsenverklaring voor buitenlandse specialiteiten die door jouw dokter wordt meegegeven. Klik hier om een model van deze artsenverklaring te downloaden.

Aangezien er een aantal voorwaarden moeten vervuld worden neem je best contact met ons op om jouw product te bestellen.

Gelet op de verzendingskosten voor producten vanuit het buitenland, wordt hiervoor steeds een voorschot gevraagd. Deze internationale service is daarom ook voorbehouden voor vaste klanten met een klantenkaart.

Wachttijd

 

wachtijd

Buienradar