Hoest
Hoesten is geen ziekte, maar een verdedigingsreactie van ons lichaam. Hoesten zuivert de luchtwegen of waarschuwt ons dat er iets mis is.
De binnenkant van de luchtwegen is bekleed met slijmvlies. Hoest ontstaat vaak als gevolg van een prikkel van het slijmvlies van de luchtwegen. Rook, stof en chemische stoffen kunnen prikkeling veroorzaken. Ook een virusinfectie, bijvoorbeeld door een verkoudheid, geeft prikkeling. Verder kunnen ernstige spanningen of overgevoeligheid voor een bepaalde stof (allergie) hoest veroorzaken. Daarnaast kunnen bepaalde geneesmiddelen kriebelhoest veroorzaken. Bij mensen die last hebben van een slecht pompend hart of brandend maagzuur, kan verergering van de klachten nachtelijke hoestbuien veroorzaken. Hoest wordt onderscheiden in twee typen: de productieve en de niet-productieve hoest.
- Bij productieve hoest komt slijm mee. Vooral als dit gepaard gaat met koorts is dit vaak een aanwijzing voor een luchtweginfectie. De hoest is een effectieve reactie om slijm te verwijderen en de ademhaling te vergemakkelijken. Productieve hoest is nuttig. Onderdruk dit daarom niet met geneesmiddelen. De hoest houdt vanzelf op, als het slijm is verdwenen. Als u het slijm gemakkelijk ophoest, hoeft u dus niets te doen. Een lepel honing, een dropje of snoepje in de mond kan verzachtend werken. Als het ophoesten moeilijker gaat, kunt u door veel te drinken het slijm verdunnen. Drink minimaal twee liter vocht per dag en bij voorkeur warme dranken. Ook stomen met heet water (zonder toevoegingen) kan ervoor zorgen dat vastzittend slijm loskomt.
- Bij niet-productieve hoest (ook wel kriebel-,prikkel- of droge hoest genoemd)wordt geen slijm opgehoest. Het vele hoesten kan een irritatie van de keel en luchtwegen veroorzaken wat de hoest in stand houd. Bij kriebelhoest is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de lucht niet te droog is. Verder kunt u rook, kou en tocht het beste vermijden. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Ook is het beter om niet te veel te praten. Eventueel kan een lepel honing, een dropje of snoepje prettig zijn.
Hoestmiddelen zijn ervoor om de hoest tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen of om het vastzittende slijm gemakkelijker ophoestbaar te maken. Alleen als het slijm niet los wil komen of als de hoest zo storend is dat je er niet van kunt slapen, kan je overwegen om een geneesmiddel te gebruiken. Bij de onderstaande klachten is het aangewezen om een arts te raadplegen.
- Als de hoest al langer dan drie weken aanhoudt, terwijl u verder niet verkouden bent.
- Indien de hoest bij een verkoudheid na vijf dagen nog even hardnekkig is, kunt u een extra besmetting hebben opgelopen. Er kan dan naast een virusinfectie een tweede (bacteriële) infectie ontstaan zijn.
- Als de hoest gepaard gaat met benauwdheid of piepen (zeker bij mensen met astma of chronische bronchitis).
- Wanneer u niet alleen hoest, maar ook langer dan drie dagen koorts heeft.
- Wanneer de hoest gepaard gaat met hevige, stekende pijn of als u bloederig slijm ophoest.
- Als u vermoedt dat een geneesmiddel de oorzaak van de hoest is of als hart- of maagklachten nachtelijke hoest veroorzaken.
- Bij baby’s jonger dan zes maanden die door het hoesten slecht drinken.