Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2022 ? Stoppen met roken !
Jaarlijks sterven in België 20 000 mensen als gevolg van actief roken. Er zijn verschillende redenen waarom mensen graag willen stoppen met roken. De één doet het voor de eigen gezondheid, een betere conditie of een verbeterde reuk- en smaakvermogen. De ander stopt bijvoorbeeld om niet meer afhankelijk te zijn van sigaretten of vanwege de gezondheid van zijn of haar familie. Wat de reden ook is, als je gemotiveerd bent om te stoppen met roken, is het mogelijk !
Jouw voordeel
Stoppen met roken is een heel goede beslissing.
- Op korte termijn:
- verbetert jouw lichamelijke conditie
- komt er geen ontsierende nicotineaanslag meer op uw vingers, tanden, gordijnen en muren
- verdwijnt de indringende tabaksgeur uit jouw kleren
- hebben joow huis- en leefgenoten geen rooklast meer
- verbetert jouw smaak- en reukzin
- krijg je een gezondere huidskleur en minder rimpels
- doe je financieel winst
- Op langere termijn:
- heeft jouw gezondheid er voordeel bij want roken
- is slecht voor hart- en bloedvaten
- veroorzaakt of verergert astmatische klachten en bronchitis
- veroorzaakt longkanker
- verhoogt het risico op andere soorten kanker
- heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen, bij de man kan ook de seksuele potentie verminderen
- heeft de gezondheid van uw leefgenoten er voordeel bij: meeroken is schadelijk, zeker voor kinderen en zwangere vrouwen.
- heeft jouw gezondheid er voordeel bij want roken
Enkele concrete cijfers
- Na 20 minuten zijn bloeddruk en polsslag weer normaal.
- Na 48 uur is er geen nicotine meer in je lichaam.
- Na 72 uur gaat ademhalen weer normaal.
- Na 2 tot 12 weken verbetert de bloedsomloop.
- Na 3 maanden functioneren de longen weer normaal.
- Na 1 jaar is de kans op hartaanval met 50% gedaald.
- Na 10 tot 14 jaar is de kans om te overlijden aan kanker even groot als bij iemand die nooit rookte!
Je twijfelt nog? Hoe zal het zijn? Hoe zullen de ontwenningsverschijnselen zijn? Zal ik mij ellendig voelen? Zal mijn gewicht toenemen? Kan ik dit wel aan? Ja, er zullen ontwenningsverschijnselen optreden, maar die zullen snel verminderen. En ja, je kan dit aan! Je staat er niet alleen voor. Heel veel mensen stoppen met roken, net als jij.
Ontwenningsverschijnselen
De volgende ontwenningsverschijnselen kunnen zich voordoen:
- Fysiek:
Het lichaam vraagt om nicotine. Als het geen nicotine krijgt, geeft dat een onbehaaglijk gevoel: je bent onrustig, prikkelbaar… Goed nieuws is dat na een week zeker alle nicotine uit jouw lichaam verdwenen is. In de weken daarna went jouw lichaam stilaan aan de nieuwe situatie. Jouw lichaam leert terug functioneren zonder nicotine. - Psychisch:
Je zal het roken missen in bepaalde situaties, roken is immers een deel van jouw dagelijks leven geworden. Je zal dan ook sommige gewoontes moeten aanpakken en veranderen.
De ontwenningsverschijnselen kunnen met onderstaande methodes aangepakt worden.
Methodes
Er bestaat geen zaligmakende methode om te stoppen met roken. Welke methode het meest geschikt is, hangt af van jouw persoonlijkheid en van de mate waarin je fysiek en/of psychisch verslaafd bent.
- Gedragstherapie:
samen met de therapeut bestudeer je (individueel of in groep) jouw rookgedrag en je stelt samen een ontwenningsprogramma op om dat gedrag af te leren en herval te voorkomen. - Nicotinevervangers:
ze bestaan in allerlei vormen: kauwgom, pleisters, (zuig)tabletten of een inhalator. De nicotinebehoefte van jouw lichaam wordt op die manier bevredigd en kan vervolgens stapsgewijs afgebouwd worden. Alle nicotinevervangers zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek. Lees goed de bijsluiter, of beter: consulteer jouw arts, apotheker of rookstopdeskundige. - Medicijnen:
er bestaan geneesmiddelen die de ontwenningsverschijnselen en de behoefte om te roken, verminderen. Spreek erover met jouw arts. - Acupunctuur:
door bepaalde punten op het lichaam te prikkelen, worden processen beïnvloed die de ontwenningsverschijnselen en de zin in roken zouden moeten verminderen. Soms laat men een korte naald een paar weken in de oorschelp zitten. Zodra je zin hebt in een sigaret, beweeg je de naald even. - Laserbehandeling:
verschillende drukpunten op het lichaam worden (pijnloos) gestimuleerd met een softlaser. Op die manier valt de lichamelijke behoefte aan nicotine weg. - Hypnose:
de gehypnotiseerde bevindt zich in een ontspannen toestand waarin hij of zij aangereikte gedachten gemakkelijk aanvaardt. Die gedachten kunnen helpen bij het stoppen met roken. Hypnose helpt vooral om de motivatie te versterken.
Tijdens de begeleiding worden vaak verschillende methodes gecombineerd. Alleen van de eerste drie methodes is op een wetenschappelijke manier aangetoond dat ze het succes op rookstop gunstig beïnvloeden. Deze methodes kunnen ook in groepsverband toegepast worden. Het groepselement werkt meestal versterkend omwille van de sociale ondersteuning die de groep biedt.
Tips voor een geslaagde rookstop
We geven je tot slot een paar praktische tips om jouw besluit om te stoppen met roken tot een succes te maken:
- Kies een geschikte dag uit om te stoppen met roken, niet als je het druk hebt. De vakantietijd kan een uitstekend moment zijn. Leg de concrete stopdag definitief vast.
- Maak een lijstje: waar en met wie rook je? Probeer die situaties voorlopig te vermijden. Of je kan in die situaties iets anders doen dan roken. Voorbeeld: je rookt na het eten, bij de koffie; je kan voorlopig de koffie achterwege laten. Of je kan na het eten onmiddellijk met de hond naar buiten gaan.
- Stel een noodplan op: wat kan je concreet doen als je zin hebt om te roken en je het even te moeilijk krijgt? Concentreer je op een andere activiteit: water drinken, fruit eten, een praatje doen, even buiten lopen, een relaxerend bad nemen. Onthoud dat de zin in een sigaret telkens snel weer over gaat. Bovendien worden de intervallen tussen deze moeilijke momenten steeds groter.
- Het plan om nooit meer te roken, realiseer je iedere dag weer. Denk op korte termijn en zeg tegen jezelf: ‘vandaag rook ik niet’. Morgen zeg je het opnieuw. En zo ga je verder. Hoe langer je volhoudt, hoe trotser je wordt. Maar als je even faalt is dat nog geen ramp. Sta even stil bij de reden van jouw ‘falen’ en daarna ga je gewoon meteen weer verder met jouw plan. Je laat de moed niet zakken!
- Vertel familie, vrienden en collega’s over jouw besluit om te stoppen met roken. Zo weten ze meteen dat jouw humeur mogelijks een tijdje niet zal meevallen. Jouw plan kenbaar maken, versterkt ook jouw engagement.
- Maar wees alert voor mensen die jouw initiatief niét steunen en die je in de verleiding zullen brengen om te roken.‘Neen’ tegen hen zeggen, sterkt je ontzettend.
- De weerstand tegen de verleiding om te roken,moet je zelf opbouwen. Maar het kan misschien helpen om je gesteund te voelen door een vriend(in). Probeer een lotgenoot of lotgenote te vinden die samen met je wil stoppen. Let er wel op dat die persoon het ernstig meent. Zijn (haar) falen houdt immers een risico in voor het succes van uw eigen plan.
- Schrijf de redenen op waarom je wil stoppen. Herlees die redenen telkens je twijfelt of wanneer je het moeilijk hebt.
- Maak een lijstje van mensen die je kan opbellen als het allemaal niet meer zo goed lukt. Verwittig hen dat je hen op jouw lijstje hebt gezet.
- Zeg nooit: één sigaretje kan geen kwaad. Want voor je het weet, rook je weer zoals voorheen.
Klik hier om naar het "Stoppen met Roken Forum" te navigeren.