Infotheek
Onderstaande documentatie wordt u enkel ter info aangeboden. Zij vervangt de persoonlijke raadgevingen van uw arts of apotheker niet.
Afvallen Alli
Vermageren, zelfs enkele kilootjes, heeft een sterk positief effect op je gezondheid. Je voelt je beter in je vel en je zelfvertrouwen neemt toe. Een evenwichtige en caloriearme voeding zijn een eerste belangrijke stap om enkele kilo's af te vallen. Heb je meer dan enkele kilo's teveel, dan kan het geneesmiddel orlistat (Alli) je verder helpen bij je voornemen te vermageren. Onthou dat dit geneesmiddel enkel werkzaam is wanneer je ook je eet - en leefgewoonten aanpast en dat het enkel geschikt is voor volwassenen, ouder dan 18 jaar, met een Body Mass Index (BMI) ≥ 28. Je kan zelf je BMI berekenen op deze website.
Afvallen_AlliAfvallen dieet
Dieet = elk voedsel op zijn juiste waarde schatten. Kilo's verliezen die zich maar blijven opstapelen, het is een ware sisyfusarbeid. De enige oplossing om de weegschaal voor altijd te doen omslaan: minder maar evenwichtig eten, en bewegen ! De vraag is : hoe doen we dat ?
Afvallen_dieetAfvallen gezond vermageren
Wil je een paar kilootjes kwijt? Stel jezelf een realistisch doel. Een gewichtsverlies van maximum 10 % in 6 tot 12 maanden is haalbaar. Het heeft geen zin te snel, te veel kilo's te verliezen. Dit werkt ontmoedigend en bovendien is vermageren niet alleen een kwestie van gewicht verliezen, je moet vooral daarna je gewicht behouden. Wat lang niet altijd zo eenvoudig is... Gezond en langdurig afvallen vergt het aanpassen van je voedingsgewoonten. Wonderdiëten of - pillen bestaan niet. Een caloriebeperking van 500 tot 1000 kcal per dag is haalbaar en langer vol te houden. Het heeft een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kg per week tot gevolg! Gezond vermageren is niet afzien en honger leiden. In deze folder vind je alvast wat tips om gezond gewicht te verliezen. Bij overgewicht kan een geneesmiddel eventueel ondersteuning bieden.
Afvallen_gezond_vermagerenDe actieve voedingsdriehoek algemeen
De actieve voedingsdriehoek geeft je een idee van wat je dagelijks zou moeten eten om voldoende voedingsstoffen in te nemen. Daarnaast maakt de actieve voedingsdriehoek ook duidelijk hoeveel je per dag moet bewegen. De voedingsaanbevelingen zijn opgesteld voor iedereen ouder dan 6 jaar.
De_actieve_voedingsdriehoek_algemeenDe actieve voedingsdriehoek beknopt
De actieve voedingsdriehoek om dagelijks evenwichtig te eten en voldoende te bewegen.
De_actieve_voedingsdriehoek_beknoptDe actieve voedingsdriehoek fruit
Fruit levert - net zoals groenten - koolhydraten (vooral enkelvoudige koolhydraten), vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden voedingsstoffen. Daarom moeten we dagelijks zowel groenten als fruit eten.
De_actieve_voedingsdriehoek_fruitDe actieve voedingsdriehoek granen en aardappelen
Graanproducten en aardappelen leveren meervoudige koolhydraten, plantaardige eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Zij vormen onze basisvoeding. Deze groep omvat aardappelen en alle soorten graanproducten zoals brood, beschuit, ontbijtgranen, rijst en deegwaren. Volkorenproducten krijgen de voorkeur. Zij bevatten meer voedingsvezels, vitaminen en mineralen dan de meer geraffineerde witte soorten. De aanbeveling voor graanproducten en aardappelen per dag is afhankelijk van de leeftijd , het geslacht en de activiteit en dus de benodigde energie.
De_actieve_voedingsdriehoek_granen_en_aardappelenDe actieve voedingsdriehoek groenten
Groenten leveren meervoudige en enkelvoudige koolhydraten, voedingsvezels, mineralen en vitaminen. Omdat niet alle groenten dezelfde vitaminen en mineralen bevatten, is afwisseling heel belangrijk.
De_actieve_voedingsdriehoek_groentenDe actieve voedingsdriehoek lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is naast een goede voeding erg belangrijk voor een goede gezondheid en om je energiebalans in evenwicht te houden. Je energie-inname moet immers afgestemd zijn op je energieverbruik. Het streefdoel voor wie gezonde voeding en lichaamsbeweging wil combineren is de energie-inname via voeding gelijk te stellen met het energieverbruik door te bewegen (naast de gewone lichaamsfuncties).
De_actieve_voedingsdriehoek_lichaamsbewegingDe actieve voedingsdriehoek melk
Melkproducten zijn een zeer belangrijke bron van calcium, eiwit en vitaminen van de B-groep. Calcium is een essentiële voedingsstof die bijdraagt tot de opbouw en het onderhoud van sterke botten.
De_actieve_voedingsdriehoek_melkDe actieve voedingsdriehoek piramide
De actieve voedingsdriehoek restgroep
In de restgroep plaatsen we alle voedingsmiddelen die strikt genomen niet nodig zijn in een evenwichtige voeding. Zoetigheden, snoepjes, alcoholische en suikerrijke dranken, mayonaise,... zijn in de restgroep terug te vinden. Het spreekt voor zich dat deze voedingsmiddelen maar met mate geconsumeerd mogen worden. Zij leveren dikwijls enkel energie (vet en suiker) zonder hierbij voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen aan te brengen.
De_actieve_voedingsdriehoek_restgroepDe actieve voedingsdriehoek smeervet en bereidingsvet
Smeer- en bereidingsvet levert ons in de eerste plaats energie. Daarnaast zijn ze van belang voor hun aanbreng van essentiële vetzuren en vetoplosbare vitaminen. Onder smeer- en bereidingsvet verstaan we minarines, margarines, smeervetten met een verlaagd vetgehalte, boter, halfvolle boter en oliën. Olie en margarine of minarine rijk aan onverzadigde vetzuren genieten de voorkeur omdat ze harten vaatziekten helpen voorkomen. Ook al moet het gebruik van smeer- en bereidingsvet gematigd worden, toch is ook deze groep essentieel voor een evenwichtige voeding.
De_actieve_voedingsdriehoek_smeervet_en_bereidingsvetDe actieve voedingsdriehoek vis en vlees
Vlees, vis, eieren en vervangproducten zijn een bron van eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals ijzer. Die heeft ons lichaam nodig voor de groei, de opbouw en het herstel van ons lichaam. Vervangproducten van vlees, vis en eieren zijn onder andere sojaproducten, peulvruchten en noten. Toch dient op te merken dat plantaardige levensmiddelen geen vitamine B12 aanbrengen en noten energierijk zijn omwille van hun hoog vetgehalte. Bovendien zijn plantaardige voedingsmiddelen minder goede ijzerbronnen.
De_actieve_voedingsdriehoek_vis_en_vleesDe actieve voedingsdriehoek voedings- en bewegingsgids
Een uitgebreid dossier met praktische fiches voor iedereen die rond voeding, lichaamsbeweging en voedingsvoorlichting werkt.
De_actieve_voedingsdriehoek_voedings-_en_bewegingsgidsDe actieve voedingsdriehoek voor de Marokkaanse gemeenschap (Marokkaans)
De actieve voedingsdriehoek afgestemd op de Marokkaanse eetgewoontes. Tekst in het Nederlands en het Marokkaans.
De_actieve_voedingsdriehoek_voor_de_Marokkaanse_gemeenschap_(Marokkaans)De actieve voedingsdriehoek voor de Marokkaanse gemeenschap (Nederlands)
De actieve voedingsdriehoek afgestemd op de Marokkaanse eetgewoontes. Tekst in het Nederlands.
De_actieve_voedingsdriehoek_voor_de_Marokkaanse_gemeenschap_(Nederlands)De actieve voedingsdriehoek voor de Turkse gemeenschap (Nederlands)
De actieve voedingsdriehoek afgestemd op de Turkse eetgewoontes. Tekst in het Nederlands.
De_actieve_voedingsdriehoek_voor_de_Turkse_gemeenschap_(Nederlands)De actieve voedingsdriehoek voor de Turkse gemeenschap (Turks)
De actieve voedingsdriehoek afgestemd op de Turkse eetgewoontes. Tekst in het Nederlands en het Turks.
De_actieve_voedingsdriehoek_voor_de_Turkse_gemeenschap_(Turks)De actieve voedingsdriehoek water
Water of vocht is een onmisbaar deel van ons lichaam. Bijgevolg is water een essentieel bestanddeel in een gezonde voeding. In normale omstandigheden wordt aanbevolen om minstens 1,5 liter water te drinken. Vocht wordt grotendeels uit drank gehaald. Dranken die tot de watergroep behoren zijn water, koffie, thee en bouillon. Melk is ook een drank en levert dus ook vocht. Maar omdat melk ook andere voedingsstoffen bevat, hoort het in de groep van de "melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten" thuis.
De_actieve_voedingsdriehoek_waterDiabetes en voeding
Ook voor diabetespatiënten gelden in grote lijnen dezelfde adviezen voor een gezonde en evenwichtige voeding die voor iedereen gelden.
Diabetes_en_voedingGezond eten lijnvriendelijke voeding
Een "hapklare" brok informatie, inzichten en tips om je gewicht op peil te houden of overgewicht op een gezonde manier aan te pakken.
Gezond_eten_lijnvriendelijke_voedingGezond eten tips voor jongeren
Pubers willen meer zelf beslissen over waar, wanneer en wat ze eten. De opvoedkwaliteiten van de ouders worden meer dan ooit uitgedaagd. Het is echter nooit te laat om op een gepaste manier in te grijpen en jongeren eigen te maken met een gezonder eetgedrag.
Gezond_eten_tips_voor_jongerenGezond eten tips voor kinderen
Jonge kinderen zijn niet te stoppen. Een hele dag lopen, klimmen, ravotten, ... En tussendoor groeien ze loeihard. Om dat allemaal te kunnen, hebben ze een gezonde voeding nodig.
Gezond_eten_tips_voor_kinderenGezond eten tips voor kleuters
Weetjesboek voor ouders, grootouders, opvoeders en kleuters, boordevol tips en lekkere recepten en rijk geïllustreerd met prachtige tekeningen.
Gezond_eten_tips_voor_kleutersGezond eten tips voor mannen
De ingrediënten van een gezonde levensstijl zijn eenvoudig: veel bewegen, gezond en gevarieerd eten, niet roken én genieten. Genieten van de deugddoende en ontspannende effecten van een gezonde levensstijl op het lichaam.
Gezond_eten_tips_voor_mannenGezond eten tips voor senioren
Ouder worden is puur natuur, maar met een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging kunnen we helpen voorkomen dat dit proces onnodig snel verloopt.
Gezond_eten_tips_voor_seniorenGezond eten tips voor vrouwen
Gezond eten is niet moeilijk, saai en tijdrovend. Gezond eten gaat perfect samen met eenvoudig, snel en lekker. Kleine aanpassingen in je dagelijkse routine zijn vaak al voldoende.
Gezond_eten_tips_voor_vrouwenGezond eten voedingsgids voor senioren
Klein maar slim. Boordevol tips en weetjes voor een gezond en energiek leven. Verboden te lezen onder 55 jaar.
Gezond_eten_voedingsgids_voor_seniorenGezond eten zuivel
Een leidraad voor jong en oud om lekker en gezond te eten, tal van leuke tips en weetjes voor alle leeftijden.
Gezond_eten_zuivelNestle overzicht babyvoeding
Ontdek zelf welke Nestlé babyvoeding het best geschikt is voor jouw baby.
Nestle_overzicht_babyvoedingOmega 3
Het is zelden zinvol om zonder medisch advies een deeltje uit onze voeding (vitamines of sporenelementen bijvoorbeeld) extra aan te vullen. Visvetzuren beschermen de Eskimo's tegen hart- en vaatziekten. Jawel, maar ze overlijden meer aan inwendige bloedingen. Alleen een gevarieerd voedselpakket biedt gezondheidswinst.
Omega_3Overgewicht
Het samenspel van hormonen uit schildklier, vetweefsel en alvleesklier (insuline) bezorgt ieder zijn "figuur". De hersenen regelen een gewicht eigen aan de persoon. Dit gebeurt door de "ponderostaat". Vechten tegen dit overgeërfd systeem is hard en meedogenloos. Dikwijls zelfs ongezond.
OvergewichtOvergewicht bij kinderen
Er rinkelt in Europa een alarmbel: kinderen worden te dik ! In België heeft 10% van de groep 2 tot 10-jarigen overgewicht. Indien we de Verenigde Staten van Amerika volgen, dan bereiken we over tien jaar 30%.
Overgewicht_bij_kinderenPro- en prebiotica
Sinds enige tijd bestookt de reclame ons met de voordelen van probiotica en prebiotica, maar waarover gaat het eigenlijk? Waar vindt men ze ? En wat is hun reële efficiëntie? Probiotica en prebiotica maken deel uit van natuurlijke of kunstmatige stoffen die een voedingsproduct gunstige functionele eigenschappen voor ons lichaam kunnen verlenen.
Pro-_en_prebioticaTandvriendelijke voeding
De mond is de toegang tot ons spijsverteringsstelsel. Niet verwonderlijk dus dat onze voeding en onze voedingsgewoonten de gezondheid van de mond, en die van de tanden in het bijzonder, rechtstreeks beïnvloeden. Wat is tandvriendelijk eten ?
Tandvriendelijke_voedingVitamines
Vitamines worden niet door ons lichaam geproduceerd. Ze moeten van buitenuit worden aangevoerd, hetzij via de voeding, hetzij via bacteriële productie in onze darmen, hetzij via medicijnen. Ze nemen deel aan allerlei chemische reacties die essentieel zijn voor onze gezondheid. Vitamines vormen een alfabet waarvan we hier twee cruciale letters onder de loep nemen: de vitamines B9 en D.
VitaminesVoedingssupplementen
Voedingssupplementen kunnen vitaminen, mineralen, aminozuren en plantenextracten bevatten. We blijven discussiëren over hun noodzaak of nut.
VoedingssupplementenVoedingstips voor peuters en kleuters
Voedingstips voor peuters en kleuters. Een peuter is tussen 18 maanden en 3 jaar oud. Een kleuter is tussen 3 jaar en 6 jaar oud.
Voedingstips_voor_peuters_en_kleutersVoeding en baby
Gedurende het eerste levensjaar staat de voeding van de baby in relatie met de groei, de fysiologische ontwikkeling, de sociale en motorische ontwikkeling. De groeisnelheid van de baby is zeer hoog : het lichaamsgewicht verdrievoudigt, de lengte neemt met de helft toe en de hersenen ontwikkelen zich snel. Anderzijds zijn verschillende organen nog niet volledig ontwikkeld. Het zal u dan ook niet verwonderen dat de voeding heel belangrijk is en aan zeer specifieke eisen moet voldoen qua samenstelling.
Voeding_en_babyVoeding en baby moedermelk
Moedermelk voorziet in voedingsstoffen, levende beschermingsfactoren en groeistimulansen. Ze verandert samen met de groei van de zuigeling.
Voeding_en_baby_moedermelkVoeding en bejaarden
Om zo gezond mogelijk te blijven leven raden wij de senioren een evenwichtige, licht energiebeperkte en vetarme voeding aan, dit wil zeggen: een gevarieerde voeding met veel groenten, fruit en graanproducten en arm aan verzadigd vet.
Voeding_en_bejaardenVoeding en cholesterol
Over cholesterol en hart- en vaatziekten wordt veel gepraat en geschreven. Ongeveer één op tien Belgen heeft een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Meestal wordt dit pas opgemerkt bij hartklachten of bij problemen met verstopte bloedvaten.
Voeding_en_cholesterolVoeding en constipatie
Een regelmatige, probleemloze stoelgang is voor veel mensen een belangrijk teken van een goede gezondheid. Nochtans is verstopping of constipatie een veel voorkomende klacht, vooral bij vrouwen. De meeste mensen kunnen met eenvoudige middelen en raad geholpen worden, ook al blijft de oorzaak van constipatie vaak onduidelijk. Men spreekt pas van constipatie bij een stoelgangfrequentie van minder dan driemaal per week en een veelal harde en pijnlijke stoelgang.
Voeding_en_constipatieVoeding en diabetes
Diabetes is een chronische ziekte die gekenmerkt wordt door een verhoogd suikergehalte in het bloed. Insuline laat onze lichaamscellen toe op een weldoordachte manier de glucose uit het bloed te gebruiken. Bij diabetes gaat dit proces niet zoals het moet. De glucose blijft in het bloed zitten en kan niet goed verwerkt worden. De voeding is de belangrijkste hoeksteen in de behandeling van diabetes type 2.
Voeding_en_diabetesVoeding en diarree
Diarree is een waterige dunne ontlasting die vaker komt dan een gewone ontlasting. Diarree duurt meestal maar 1 of 2 dagen, maar het kan ook langer duren. Diarree kan gepaard gaan met buikkrampen en braken. Bij baby's en peuters gaat het vaak samen met braken. Er is geen behandeling waardoor diarree sneller verdwijnt. Het is wel belangrijk dat u meer drinkt dan normaal.
Voeding_en_diarreeVoeding en hoge bloeddruk
Wanneer we de statistieken bekijken zien we dat hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak vormen. Het is nog niet duidelijk hoe hypertensie precies ontstaat, maar zeker is dat een gezond leefpatroon de sleutel is tot een gezonde bloeddruk.
Voeding_en_hoge_bloeddrukVoeding en sporters
Topprestaties zijn niet haalbaar voor het brede publiek.Vrijetijds- en amateursport wel. Ook voor senioren. Nog nooit gesport? Kies dan voor wandelen, turnen, zwemmen, fietsen of een andere rustige activiteit. Meen je het heel ernstig kijk dan eens rond in een fitnesscentrum.Volhouden doe je langer in groepsverband. Vanaf 35 jaar is een medisch onderzoek aangewezen bij sporttakken zoals tennis en squash. Sport daagt de spieren uit en voeding levert de energie. Gevarieerde en evenwichtige schotels blijven de regel. Ben je overtuigd voedingssupplementen nodig te hebben, raadpleeg dan eerst een sportdokter of een sportvoedingsconsulent. Elke sporttak heeft zijn specifieke eisen.
Voeding_en_sporters
U kan via het menu folders nog meer folders zoeken op thema of trefwoord.