Slapeloosheid voorkomen

 

geuwende vrouw

Ongeveer één derde van je leven breng je slapend door. Dat zijn bijna 200.000 uren. Het is dan ook belangrijk deze tijd goed te gebruiken en volledig op kracht te komen. Slapeloosheid is echter een van dé fenomenen van de 21ste eeuw. Maar liefst 10 à 30% van de volwassenen heeft er last van.

Vooral vrouwen verwerken onze nieuwe levensstijl minder goed. Naast hun werk moeten ze vaak nog een heel huishouden regelen. Hierdoor komen ze nooit volledig tot rust en ondervinden ze regelmatig last om in te dommelen. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel hun gezondheid als uiterlijk. Enkele tips kunnen je helpen om slapeloosheid tegen te gaan.

 

 

Slaaptips

  • Probeer om elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen. Dit helpt om een vast slaap-waakritme te ontwikkelen en het bevordert de kwaliteit van de slaap. Maar ga enkel slapen wanneer u moe bent.
  • Zorg voor een vast slaapritueel : je kan bijv. elke dag op een vast uur een kop warme melk drinken, even in bad of onder de douche te gaan, je tanden poetsen, je kleren voor de volgende morgen klaarleggen... Je lichaam en geest zullen aan deze volgorde wennen en je zal vanzelf in een juiste "state of mind" om te slapen belanden.
  • Probeer je hoofd vrij te maken voor het slapengaan : zit bijv. voor het slapengaan niet meer achter de computer maar luister wat naar ontspannende muziek.
  • Kijk geen TV, werk of lees niet in bed. Het bed en de slaapkamer dienen enkel om te slapen en te vrijen. Zorg voor de juiste slaapomstandigheden. Koop een goede matras en zorg voor een donkere, stille, koele en goed geventileerde slaapkamer. Gebruik oorproppen als je wakker wordt van lawaai (snurkende partner). Als je teveel naar de wekker kijkt tijdens de nacht, of indien het geluid van de wekker je hindert, verwijder dan de wekker uit jouw buurt.
  • Dagelijkse lichaamsbeweging verbetert de slaap. Inspannende activiteiten of sporten, minder dan 3-4 uur voor het slapengaan kunnen het inslapen bemoeilijken.
  • Let op wat je eet en drinkt voor het slapengaan. Zowel honger als een volle maag kunnen de slaap verstoren. Wees 's avonds voorzichtig met opwekkende stoffen zoals caffeïnehoudende dranken en tabak. Alcohol doet sneller maar minder diep slapen. Drink niet te veel voor het slapengaan, omdat de kans dan groot is dat je eruit moet om te plassen.
  • Slaap zoveel uren als je nodig hebt om de volgende dag fit en uitgerust te zijn. Heb je slaapproblemen, doe dan geen dutjes overdag.
  • Geraak je nerveus of gefrustreerd omdat je niet kan inslapen, sta dan op en doe iets anders tot je slaperig wordt.
  • Vermijd slaapmiddelen. Een tijdelijk en kortstondig gebruik van een kortwerkend slaapmiddel kan nuttig zijn om een tijdelijke verstoring van het slaapritme aan te passen (bijv. op reis, wanneer men in een ander bed slaapt, enz...). Vermijd zeker zware slaapmiddelen die je ook overdag slaperig houden. Deze middelen werken vaak verslavend en verliezen na een tijdje hun effect. Je ervaart soms ontwenningsverschijnselen bij het stopzetten van de medicatie. In de apotheek zijn er andere middelen op basis van natuurlijke ingrediënten vrij verkrijgbaar. Die zijn niet-verslavend en helpen je te ontspannen. Zo stimuleren ze op een gezonde manier je natuurlijk slaappatroon.

Buienradar