Reizigersdiarree
Heb je dit jaar voor een exotische vakantiebestemming gekozen? Fantastisch. Misschien ben je al stilaan aan het pakken. Vergeet ook niet de volgende tips mee te nemen. Zij kunnen ervoor zorgen dat de langverwachte droomreis ter plaatse niet wordt verstoord door een voedselvergiftiging en een vervelende diarree, ook bekend onder de naam reizigersdiarree of “turista”.
Denk niet te snel, mij overkomt het niet. Eén reiziger op drie krijgt ermee te maken. Voedsel en water zijn de belangrijkste bronnen van infectie.
Hygiëne, hygiëne, hygiëne...
- Vermijd kraantjeswater.
- Drink alleen water, fruitsap of frisdranken uit flessen die je zelf hebt opengemaakt. Kies bij voorkeur voor kleine verpakkingen die na opening niet langer moeten worden bewaard. Hoe langer je iets in een geopende verpakking bewaart, hoe groter de kans op een voedselvergiftiging.
- Kan je niet over flessenwater beschikken, laat het water dan gedurende 10 minuten koken alvorens je het gebruikt.
- Vraag steeds drankjes zonder ijsblokjes; de ijsblokjes zijn waarschijnlijk van kraantjeswater gemaakt.
- Stel jezelf alleen tevreden met hete koffie of thee.
- Neem op restaurant of in een eetstalletje nooit rauw vlees, rauwe vis of niet doorbakken vlees- en visgerechten.
- Kies voor dagverse producten en vers bereide gerechten (bv. geen kant- en klare broodjes die in de etalage liggen uitgestald), goed doorbakken vis of vlees dat voldoende warm wordt opgediend.
- Vermijd rauwe groenten en salades.
- Neem alleen fruit dat je zelf kan wassen en schillen. Proef nooit fruit dat je zelf niet gewassen en geschild hebt.
- Was groenten en fruit niet onder de kraan.
- Drink geen gepasteuriseerde of ongekookte melk.
- Eet geen kaas die bereid is uit rauwe melk.
- Koop geen ijsjes aan een ijskraam of neem geen ijs als dessert. Koop alleen industrieel geproduceerd ijs verpakt in dozen en van bekende merken.
- Wil je wat hapjes inslaan voor tussendoor, bewaar ze dan altijd maar kort, goed verpakt en koel.
- Hangen er veel vliegen rond in een restaurant of een eetkraampje, dan is dat geen goed teken.
- Restaurants en voedingszaken met moderne uitrusting bieden meer garanties. Hou je in dergelijke zaken echter ook steeds aan de beschreven tips om elk risico op een voedselvergiftiging te vermijden.
- Was regelmatig je handen met zeep, zeker ook voor het eten.
Word je toch het slachtoffer van krampen, misselijkheid en diarree?
- Blijf dan steeds voldoende drinken om uitdroging te vermijden (2 tot 3 liter per dag). Voorzie eventueel wat extra zout in de vorm van bouillon, soep, zout flessenwater of zoute koekjes. Zijn er kinderen in het reisgezelschap, neem dan van bij de apotheker kant- en klare rehydratatie-oplossingen (ORS) mee.
- Neem lichte, kleine, frequente maaltijden van “onverdacht” voedsel.
- Blijft de diarree langer dan een paar dagen aanhouden in tamelijk ernstige vormen en heb je last van koorts, braken en bloedverlies via de stoelgang, raadpleeg dan meteen een arts. Diabetespatiënten en zwangere vrouwen moeten bij diarree altijd een arts consulteren.