Vruchtbaarheidstest

 

vruchtbaarheidstest 1Wanneer het veel langer duurt dan verwacht om zwanger te worden, kan je kiezen voor een vruchtbaarheidstest. Vruchtbaarheidstests bestaan zowel voor mannen als voor vrouwen. Het grote voordeel van deze tests is dat je ze thuis in alle privacy kan uitvoeren en dat je snel weet of er iets aan de hand is.

 

 

Hoe werkt een vruchtbaarheidstestvoor vrouwen ?

Elke vrouw wordt geboren met een bepaald aantal eicellen in de eierstokken. Elke maand rijpen een aantal eicellen in de eierstokken, als voorbereiding op de ovulatie. FSH (follikel stimulerend hormoon) is een hormoon waarmee het lichaam de vrouwelijke cyclus regelt en eicellen in de eierstokken doet rijpen.

Een lage eierstokreserve door de leeftijd, een vroege menopauze of een verstoorde werking van de hypothalamus kunnen de ovulatie bemoeilijken. Dit kan aan de hand van de FSH-concentratie worden achterhaald. De vruchtbaarheidstest meet je FSH waarde en geeft met 99 % nauwkeurigheid aan of je lichaam de juiste hoeveelheid FSH aanmaakt. Een hoge FSH-waarde wijst in de richting van een lagere vruchtbaarheid en de start van de menopauze. FSH-concentraties kunnen vrij sterk fluctueren. Meer dan één meting is dan ook noodzakelijk om hierover uitsluitsel te geven.

Een vruchtbaarheidstest kan op elk ogenblik in de menstruatiecyclus worden uitgevoerd. Het is echter aanbevolen om de test niet in het midden van de cyclus uit te voeren. Dit om de invloed van de wisselende FSH-concentraties net vóór of tijdens de ovulatie te vermijden. Gebruik altijd een staal ochtendurine aangezien deze urine de hoogste FSH-waarde bevat en dus het meest nauwkeurige resultaat geeft. Voor een bevestiging van het resultaat, kun je de test een week later herhalen met een tweede teststrip.

 

Hoe werkt een vruchtbaarheidstest voor mannen ?

Als zwangerschap uitblijft is het wellicht nuttig om deze test uit te voeren omdat de oorzaak van eventuele onvruchtbaarheid in 40% gevallen bij de man ligt.

De meeste vruchtbaarheidstesten voor mannen zijn gebaseerd op het tellen van het aantal aanwezige spermacellen. Om een eicel te kunnen bevruchten, moeten er niet alleen voldoende zaadcellen aanwezig zijn in het sperma, maar moeten deze zaadcellen ook dermate actief zijn dat ze naar de eicel kunnen zwemmen. Het gaat dus om kwantiteit en kwaliteit. Kies daarom steeds een test die niet alleen het aantal zaadcellen maar ook de beweeglijkheid van de zaadcellen controleert.

Meestal werkt de test zo: in een speciaal bakje moet sperma worden opgevangen. Binnen een half uur is dat vloeibaar geworden, het moment waarop je er een paar druppels vloeistof (zuurstof en kleurstof) aan toevoegt. Doordat de zaadcellen zuurstof verbruiken, verkleurt het sperma na een uur. De mate van verkleuring geeft de kwaliteit van het zaad aan. Die kan je beoordelen aan de hand van een kleurenkaart.